Chapter Arts Centre

Chapter is one of Europe's largest and most dynamic arts centres with cinemas, theatres, exhibition spaces, studios, café, award-winning bars and over 60 cultural workspaces. It has been operating continuously since 1971 and is an essential and much-loved part of Cardiff's arts scene. It occupies an Edwardian school building, badly knocked about in the war, and further knocked about during its forty years as a creative hub. It needed a makeover. The brief was to prepare a comprehensive masterplan for the renovation of Chapter's site, and the design team explored opportunities for further development and expansion in front of, behind and on top of Chapter's existing buildings. This project represents the first phase of these works and has prioritised the public areas of Chapter: the foyer, box office, concourse and café spaces, the cinemas, gallery and first floor theatre. New WCs supplement the existing, and kitchen and bar store areas completely rebuilt. This has been achieved by a combination of refurbishment and new build. In particular, a former external patio area has been enclosed, doubling the size of the concourse, café and bar areas.
Planning and Design

Planning and Design Process

Public Space

The essential architectural move is the creation of a broad shaft of public space running right through the building between two entrances of equal priority, one opening off a new paved piazza to the south, the second to the car park on the north, by way of a new partially covered courtyard space with external seating. The effect is to make Chapter more open and welcoming and in the few months since reopening, Chapter has seen a more than doubling of both visitor numbers and turnover. This ‘broad shaft of public space’ is busy. Parents with prams, students with laptops, elderly people, small groups, residents of Canton, Cardiff and beyond; they’re all here.

Accessibility

You can enter Chapter through one end of the building and leave from the other.  At the south entrance the new two-tone tarmac piazza, its pattern inspired by Stockholm’s Sergels Torg, clears away a complicated, multi-level approach to the building through groves of shrubbery. Three new entrance doors replace one.  Above the south entrance, a large lightbox hosts a series of artists’ commissions and lights the first floor theatre foyer, carved from a multitude of small rooms and giving easy access into the refurbished studio theatre. From the car park, a convoluted back door route is replaced by a large glazed entrance into a planted courtyard which, in summer becomes an extension to the café area.

Sequential spaces

The public areas of Chapter now occupy a continuous series of interpenetrating spaces which wrap around the longest bar in Wales. The box office reception is no longer in a box, and is open and friendly. The school’s old tiled dadoes have been revealed. The gallery and shop spaces have been reconfigured, with better access from the foyer and new lighting. The cinema foyer opens through to the two cinemas. The 60 seat Cinema 2 has been fully refurbished, its colour scheme a homage to another Stockholm icon, Asplund’s 1923 Skandia Cinema.

Sustainability Outcomes

Insulation

Although there was limited scope for improving the sustainability of the existing fabric, given that the budget did not allow a comprehensive refurbishment, wherever fabric was repaired it was done so to a high standard of insulation. The new roof, new wall areas and new windows are highly insulated.

Energy usage

In areas where a full refurbishment took place, or where new build extensions were added, improvements to the building’s energy performance were well in excess of Building Regulations requirements. In particular, the building’s boilers were replaced with high efficiency condensing boilers, heating controls were carefully zoned for better efficiency and low energy lighting with intelligent controls are used.

Quotes
‘If there is a better municipal arts centre than Chapter anywhere in Europe, I would like to see it. I remember helping to splash on the walls and sand the floors back in 1970. The new Chapter looks stunning.’

Wales’ First Minister Rhodri Morgan, at the launch event in November 2009

Related links

Chapter
Ash Sakula Architects

 

 

Design and Construction Information

Client: Chapter

Architect: Ash Sakula Architects

Date of Completion: November 2009

Contract value: £2.24m

Site Area: 7,132 m2

Awards: RIBA Award winner 2010, RICS Awards 2010 shortlist

Back